Scootmobiel

Een scootmobiel biedt uitkomst als u door ouderdom, ziekte of een handicap niet meer mobiel bent. U kunt een scootmobiel kopen of huren. Kopen heeft als voordeel dat u zelf de meest geschikte scootmobiel kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn.

Hoe regel ik het?

U kunt een melding doen via het Wmo-loket van de gemeente . Daarna zal de Wmo-consulent contact met u opnemen, uw situatie met u bespreken en bekijken wat een goede oplossing is.

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u niet kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

In natura of pgb?

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. U kunt zich op de Hulpmiddelenwijzer oriënteren, of online verschillende scootmobielen vergelijken.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor de scootmobiel betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage in het onderhoud van de scootmobiel.

Achtergrondfoto