Home   Durf te vragen   Hulp aanvaarden

Hoe aanvaard ik hulp van anderen?

Er zijn misschien mensen die het u al eens hebben gevraagd: "Kan ik iets voor u meenemen, ik ga toch naar de supermarkt."

Eigenlijk zou het fijn zijn als u niet meer alles zelf hoeft te doen. Maar hulp van een ander aannemen, dat kan lastig zijn.

Waarom vindt u dat lastig?

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om hulp te aanvaarden. Redenen hiervoor kunnen zijn dat u zich bezwaard voelt of dat u het niet fijn vindt dat een ander in uw huis dingen doet. Of omdat u wilt dat het op uw manier gebeurt. Maar het kan ook zijn dat u zich schaamt voor uw probleem.

Toch is het beter

Zonder hulp loopt u het risico om overbelast te raken of gezondheidsklachten te krijgen. Uw situatie kan nog lastiger worden.

Daarom is het goed dat u uw bedenkingen overboord zet. U kunt er natuurlijk eens over praten met iemand die u vertrouwt, bijvoorbeeld uw huisarts, een ouderenconsulent, of een vriendin.

Wat kunt u doen?

  • Biedt een ander u hulp aan, probeer dan toch eens 'ja' te zeggen.
  • U kunt ook best vragen of iemand alsnog wil doen wat hij of zij eerder heeft aangeboden.
  • Voelt u zich bezwaard? Bedenkt u dan dat mensen het vaak juist prettig vinden als ze kunnen helpen.
  • U kunt zeggen dat u het moeilijk vindt om iets uit handen te geven. Dat snapt een ander best! U kunt dan ook uitleggen of voordoen hoe u het altijd doet.
  • Gaat het toch een beetje anders? Probeert u zich daar dan niet aan te ergeren. Het is prettig dat het gebeurd is en dat u zelf even rust heeft.
  • Vindt u het erg vervelend om op een stoel te zitten terwijl iemand anders voor u in de weer is? Misschien kunt u ondertussen even een kopje koffie drinken bij de buurvrouw.
Achtergrondfoto